İZİKAD MİDOFMED Zirvesi’ni değerlendiren Prof. Aylin Göztaş:
“Akdeniz Stratejik Ortaklık Merkezi kurulmalı”
İzmir İş Kadınları Derneği’nin (İZİKAD) düzenlediği ‘Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi’ni (MİDOFMED) Prof. Aylin Göztaş ile Prof. Coşkun Küçüközmen değerlendirdi. Prof. Göztaş, kadınların fırsat ve toplumsal cinsiyet eşitliği için deklarasyon yayımlanması önerisi getirirken, ‘Akdeniz Stratejik Ortaklık Merkezi’ kurulması’nın da Akdeniz Havzası’ndaki ticaret ve barışa katkı sağlayacağına dikkat çekti. Prof. Küçüközmen’de Akdeniz’de ticaretin geliştirilmesinin bölge barışına da katkı sağlayacağını vurguladı.
Akdeniz Stratejik Ortaklık Merkezi çalışmaları başladı
Akdeniz bölgesinin iş dünyası ve STK’larını bir araya getiren zirvenin son derece başarılı geçtiğinin altını çizen İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, ikili görüşmelerde de çok verimli sonuçlar aldıklarını söyledi. Zirve’nin final oturumunda yer alan Prof. Coşkun Küçüközmen ile Prof. Aylin Göztaş’ın değerlendirmelerinin çok önemli olduğuna işaret eden Sezgin, Aylin Göztaş hocamızın da önerisi olan İZİKAD öncülüğünde Akdeniz Havzası’nın sürdürülebilir geleceği ve ticareti hedefinde bir koordinasyon ve işbirliği sağlamak için Akdeniz Stratejik Ortaklık Merkezi kurulması için çalışacaklarını, Zirve’nin en büyük sonucunun da bu olacağını kaydetti.
Göztaş:“Kadın girişimciliği ve işgücü deklarasyonu yayınlanmalı”
Bu zirvenin somut çıktılarının mutlaka olacağını söyleyen Prof. Aylin Göztaş ise “İZİKAD öncülüğünde gerçekleşen MIDOFMED’in katılımcı kuruluşların kadın girişimciliği ve iş gücünü desteklemek üzere özellikle genç kadınlara yönelik istihdam, iş kurma ve geliştirme, profesyonel ve kişisel gelişme destekleri sağlayacağını düşünüyorum. Toplumsal, hukuksal dönüşüme katkı koyacak eylem planları geliştirecekleri ortak bir deklarasyon yayımlanabilir. İZİKAD öncülüğünde Akdeniz Havzası’nın sürdürülebilir geleceği ve ticareti hedefinde bir koordinasyon ve işbirliği ‘hub’ı olarak ise Akdeniz Stratejik Ortaklık Merkezi kurulması çok faydalı olacaktır” diye konuştu.
Küçüközmen: “Fırsat ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalı”
Prof. Coşkun Küçüközmen ise dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların hem ekonomik hem de demokrasi açısından ekonomik faaliyetlere katılarak pastadan pay almasının çok önemli olduğunu belirterek, “Nüfusun yarısını oluşturan kadınları ekonomik ve yönetimsel faaliyetin dışında bırakmak büyük bir akıl ve enerji israfıdır. İnsan toplumunun dengeli ve adil gelişimi kadınların karar verme süreçlerinde olduğu kadar üretim faaliyetinde eşit temsili ile olabilir. Toplumların yeni nesillerini yetiştiren kadınların eğitime de erkekler ile eşit şartlarda ulaşması şart. Çocuklarına rol model de oluşturan annelerin çocuğu büyütme sürecinde desteklenmesi önemlidir. Çocukların anneye ihtiyacı 10 -12 yıldır. Bu bağlamda İZİKAD tarafından düzenlenen MİDOFMED zirvesi ayrı bir önem taşıyor. Biliyoruz ki ticari ilişkilerin yoğun olduğu ülkeler arasında barış ve işbirliği ön planda oluyor” dedi.